DET GAMLA LANDET
Strövtåg i Värend
Östersunds-Posten:
… Sällan har jag läst en så mångsidigt fängslande hembygdsbok - och nästan aldrig en så vacker. Skrivaren är en stor tecknare och han fuskar sannerligen inte bort sina motiv. De är minutiöst sorgfälliga i alla sina detaljer. Det är en glädje att läsa och beskåda denna bok. Och ett sant nöje att rekommendera den till andra..
Per Nilsson-Tannér
Svenska Dagbladet:
Resultatet har blivit en särpräglad och fängslande bok, som stämmer till eftertanke
I sin vackra bok har han velat fånga minnena av en fri och uråldrig kulturbygd, innan jordbruksrationalisering och modern skogshantering helt utplånat det förgångna
Alf Åberg
Göteborgs-Posten:
Jag avundas honom hans talang som skribent, men flerdubbelt mer hans förmåga att teckna
Det gamla landet är en bitterljuv bok i det stycket att det gamla Värend, det gamla kulturlandskapet, den gamla odlingsbygden, allt detta snart är förlorat, förbuskat, förrött.
Värendsborna är ändå lyckliga. De kan gå till Gidstams bok, dröja vid den och minnas med den, njuta av dess suveräna teckningar. Bland årets vackrast illustrerade böcker är den självskriven. .
INK
Gefle Dagblad:
Bokens illustrationer ställer Björn Gidstam i första ledet bland våra landskapstecknare och bokillustratörer
Hans tankar om det moderna skogsbruket är inga nyheter men det verkar som om det då och då behövs att någon säger till med allvar och tyngd
Det gamla landet är i mitt tycke en av de allra finaste skildringarna av vårt lands utveckling som skrivits på mycket länge.
Sven Löhman
Barometern:
…Hans bilder får gärna tycke av grafisk skärpa och det är inte utan att man då och då får i tankarna det bästa inom 1800-talets bok-illustrationer med stålstickets pregnans och renhet i linjen. Bildernas komposition får också ibland något av den romantiskt älskvärda berättarglädje som hör 1800-talet till. Men det ligger ingenting insmickrande i bokens bilder. De är sakliga, så sakliga att de i all sin skönhet förvisso kan tjäna forskningen som dokumentariskt material. .
Manne Hofrén
Nerikes Allehanda:
Om detta Värend berättar Björn Gidstam i en sällsynt vacker och ambitiöst sammanställd bok
Flera års systematiskt genomkorsande av Värend i bil, på cykel och till fots har resulterat i en av de läsvärdaste och trevligaste bygdskild-ringar jag läst. Björn Gidstam har ett språk som präglas än av beundrande och kärleksfulla, än av sakliga och skärpta tonfall
.
Sture Nilsson
Sveriges Radio:
…Det här är en bok som man blir glad över att bara få hålla i sin hand, att stillsamt bläddra i en, nej, många gånger för de utsökta tuschteckningarna, som varsamt, för att inte säga kärleksfullt skildrar människor och bygd… .
Stig Tornehed
Kvällsposten:
Om Värend … har Björn Gidstam skrivit en ömsint och väl bearbetad bok … besatt av upptäckarglädje. Resultatet är lyckat: han har hittat mycket av den gamla, bortdöende miljön och han återger många värdefulla kulturhistoriska glimtar. Dessutom tecknar han flitigt och bra… .
Ola Gummesson
Tidskrift för Svenska Folkhögskolan:
...Han har intervjuat och tecknat och resultatet har blivit en av de vackraste böcker jag sett på länge. Teckningarna är helt enkelt fantastiska. Man anar det myckna arbete som legat bakom en sådan bok som denna. Gidstam har åstadkommit en hembygdsbok, som jag vågar påstå blir svår, för att inte säga omöjlig att överträffa i bildlig framställning… .
Carl Wangby
Hallandsposten:
Det är en bok buren av kärlek till bygden och pietet för all den gamla kultur som ännu finns kvar i detta genuina stycke Småland.
…Det är inte för mycket sagt att Gidstam med denna bok gjort en betydande kulturhistorisk insats förutom det att han gläder varje vän av svensk natur och kultur… .
Erik Berggren
Norrort:
…Det är inte en hembygdsbok i egentlig mening. Det är ett inlägg i miljödebatten. En fängslande skildring av en bygd som är på väg att försvinna. Björn Gidstam har genom sin berättelse och sina tuschteckningar skapat ett kulturhistoriskt dokument. Aldrig har jag läst en så fängslande och sakligt skön hembygdsbok. .
Göran Lager
Sjuhäradsbygdens Tidning:
De många fina teckningarna i denna bok gör den till ett förnämligt konstverk. Teckningarna är rent otroligt mjukt och fint utförda. De väcker en intensiv lust att lära känna dessa vackra småländska bygder. .
Hugo Johansson
Norrländska Socialdemokraten:
Det är en vacker landskapsbok där det gamla är mjukt och förälskat beskrivet i bild och ord. Det är ett stycke levande kultur-historia han här skänker detta landskaps vänner. .
Bengt Russberg
Morgenbladet:
med et fintfølende og poetisk sinn. Samtidigt har hans strek den skarphet og nøyaktighet som allikevel gjør hans tegninger til viten-skapelig dokumentasjon.
Denne kombinasjon finner vi også i teksten. En blanding av den iakttagende vandrer og studier i historiske arkiver.
Resultatet er blitt en inholdsrik, men samtidig enkel og vakker bok. Vi gledet oss nettopp over dette enkle og vakre som det er så langt mellom hver gang vi finner i vår tids bokflom. .
T.F.
Helsingborgs Dagblad:
…Björn Gidstam kan nämligen inte bara fint och känsligt berätta om sina upplevelser och intryck under de många strövtågen, han kan också genom egna utsökta teckningar ytterligare fånga läsarens intresse för ett stycke Småland, som förstått att till vår tid bevara mycket av det gamla och värdefulla. .
Sven Hedin
Östgöta-Correspondenten:
…Resultatet av hans kärleksfulla mödor hart blivit en fin och vacker bok… mest till sin fördel är Björn Gidstam när han i ord och bild berättar vad han ser omkring sig och porträtterar människor som han mött under sin upptäcktsfärd… Alldeles uppenbart är att Björn Gidstam känner varmt för de minnesrika trakter som han behandlar; hans teckningar har en känslig linje men är ändå realistiska till karaktären. .
Bengt Lundberg
Borås Tidning:
Att ströva med honom sida efter sida är att bli både underhållen och sakinformerad genom möten med folk och miljöer
Boken borde faktiskt tryckas på engelska och sättas i händerna på alla emigrantbarn och bli deras ciceron till det världsberömda glasriket, till blomriket vid Urshult och skogsriket i Uppvidinge, till de högintressanta kyrkorna i Dädesjö och Granhult, till barnabrunnarna i Ödetofta, till Linné och Vilhelm Mobergs hembygder och Pär Lagerkvists stad. .
B R Dungel
Falukuriren:
Ibland är man tacksam att man inte alltid hinner läsa alla nyutkomna böcker på en gång. Nu och då flyter det upp något verkligt värdefullt också ur det gångna årets bokflod. Detta hände mig häromdagen då jag kom att ägna mig åt Björn Gidstams förnämliga arbete Det gamla landet
. .
Einar Rimmerfors